BiodiversiteitMethode

Biologen duiken naar wrakken.


De Bourrasque.
© Würtembergische Landesbibliothek Stuttgart

Om de verhoogde biodiversiteit van wrakken te bestuderen is het project BEWREMABI in het leven geroepen. BEWREMABI staat voor: BElgian ShipWREck: hotspots for MArine BIodiversity. De website geeft een duidelijk overzicht van het project, weliswaar in het engels, op: www.vliz.be/projects/bewremabi/

Scheepswrakken verhogen de biologische rijkdom van de zee. Biologen spreken van een verhoogde habitat complexiteit. Wrakken zijn een ideale aanhechtingsplaats voor sedentaire dieren zoals zeepokken en mossels. Op de zachte slib- of zandbodems vinden die geen houvast. De wrakken dienen als model voor andere harde substraten zoals de funderingen van windmolens.

Zij bieden bescherming voor meer soorten in vergelijking met de zandige bodems in de omgeving. Vrij bewegende soorten kunnen er bescherming vinden tegen predatoren.

Wrakken verstoren wel de visvangst. Een van de doelstellingen van het project is de fauna op de zandige bodem in de buurt van wrakken te vergelijken met de meer door boomkorren omwoelde bodems verderop.

Verslag van de “Augustus 2004 BEWREMABI expeditie” met de Zeeleeuw.

Gedurende de maand augustus in 2004, heeft een team van wetenschappers twee wrakken bestudeerd met name, De Bourrasque en de Kilmore SS.


Een heremietkreeft op de Bourrasque.
© Vincent Zintzen

Meer details over de scheepswrakken vind je op:
http://users.pandora.be/tree/wrakken/wrakkensite/wrakkensite.html


Het BEWREMABI team in actie; reportage 1

Heel wat mensen nemen deel aan zo’n expeditie. Francisco Hernandez en Edward Vanden Berghe zijn beide ervaren duikers en biologen verbonden aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Ook de coördinator van het BEWREMABI project, Jérôme Mallefet van de UCL, was aan boord, samen met collega’s van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), de Beheerseenheid Matematisch Model van de Noordzee (BMM) en de Universiteit Gent. Videobeelden zijn opgenomen door Guy Desmet van het labo “Mariene Biologie” van Magda Vincx.


Meer prachtige foto’s van het BEWREMABI project vind je op: http://www.vliz.be/projects/bewremabi/pictures.php


Het BEWREMABI team in actie; reportage 2

Verschillende methodes voor staalname werden gebruikt. Geselecteerde oppervlaktes (kwadraten) werden afgeschraapt. Er werden foto’s genomen met een frame van 50 x 50 cm. Sedimentstalen (cores) werden genomen van 2.5 cm diameter en 10 cm diepte. Een “stofzuiger” zoog een oppervlakte af van 1/4 vierkante meter tot op een diepte van 10 cm. De wetenschappelijke beschrijving van de methodiek voor staalname vind je op: http://www.vliz.be/projects/bewremabi/description.php?section=3.


Op weg naar de Bourrasque.
© Vincent Zintzen


Het BEWREMABI team in actie; reportage 3