Wist je dat
… ontdekking van Jood
Jood werd in 1811 ontdekt door de Franse scheikundige
Barnard Courtois. Courtois was bezig met de onttrekking
van natrium en kalium uit de as van zeewier. Zodra deze
stoffen waren verwijderd, voegde hij zwavelzuur (H2SO4)
toe om de as verder te kunnen verwerken. Eén
keer voegde hij per ongeluk teveel zwavelzuur toe. Hierdoor
ontsnapte een fel gekleurde wolk gas vanuit de as. Het
gas condenseerde op metalen voorwerpen in de kamer en
vormde zuiver jood. Nu wordt jood gewonnen uit neerslagen
van verschillende stoffen (NaIO3 en NaIO4)
in Chili en Bolivië.
Wist je dat … hooikoorts
Hooikoorts is een vorm van allergie. Ongeveer 1 op de
5 volwassenen zou er last van hebben. Eigenlijk is de
naam een beetje misleidend, want de allergie heeft niets
te maken met hooi, maar heeft wel alles van doen met
pollen of stuifmeel. Pollenallergie zou dus een betere
term zijn. Bij mensen met een allergische reactie komen
de pollen op het slijmvlies terecht. Het lichaam maakt
antistoffen aan en uiteindelijk komen histamine en prostaglandine
vrij. Het zijn deze stoffen die de allergische reactie
veroorzaken.
De belangrijkste veroorzakers van hooikoorts zijn de
pollen van berken, grassen en bijvoet. Kenmerkende klachten
van hooikoorts zijn een loopneus, een branderig en jeukend
gevoel in de neus, zwelling van het slijmvlies, jeukende,
branderige ogen, pijnlijke keel, niesbuien en soms benauwdheden.
De symptomen lijken op een neusverkoudheid die steeds
erger wordt.
© http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=443324/sc=5d4c09
De stuifmeelproductie is seizoensgebonden. Ze hangt
namelijk samen met de bloeiperiode van de betreffende
boom, gras of plant. De gevaarlijkste maanden voor hooikoortspatiënten
zijn mei, juni en juli, afhankelijk van de pollen waar
een patiënt allergisch voor is. Het aantal pollen
in de lucht per m³ varieert dan van 100 tot 500
korrels. Allergische reacties treden op vanaf 20 of
meer korrels per m³ in de lucht. Bijna het hele
jaar door kun je stuifmeel in de lucht meten, namelijk
van januari (bomen) tot oktober (grasachtige planten).
Maar het zijn vooral de grasachtigen die tijdens de
maanden mei, juni en juli de hooikoortspatiënt
zorgen baren.
Wist je dat … bronnen van NOx
Stikstofoxiden (NOx) ontstaan bij hoge verbrandingstemperaturen,
door de oxidatie van de luchtstikstof. De belangrijkste
bron van NOx in Vlaanderen is het wegverkeer
dat, in 2002, voor 50% van de totale uitstoot verantwoordelijk
was. Naast het verkeer zijn vooral de elektriciteitsproductie
en de industrie de belangrijkste emissiebronnen met
respectievelijk 13 % en 24 % van de totale uitstoot.
© Vlaamse milieumaatschappij
Wist je dat …NO2 toxicologie
NO2 heeft nadelige gezondheidseffecten door
zijn inwerking op het ademhalingssysteem. De effecten
verschillen naargelang het om blootstelling gaat van
korte of lange duur. Bij acute blootstelling zullen
bij gezonde personen enkel bij zeer hoge concentraties
(>1880 mg/m³) effecten optreden. Personen met
astma of met chronische longziekten ondervinden al bij
een geringe blootstelling problemen.
De effecten van NO2 zijn: veranderde longfunctie
en symptomatische reacties, verhoogd voorkomen van acute
ademhalingsziekte en symptomen, beschadiging van het
longweefsel (bij hoge blootstellingen) en verhoogde
gevoeligheid voor infecties. Kleine kinderen en astmatici
of personen met chronische ademhalingsziekten zijn het
meest gevoelig aan NO2-blootstelling.
Wist je dat … bronnen van ammoniak
Ammoniak komt vooral voort uit landbouwactiviteiten.
Intensieve veeteelt, opslag en verspreiding van dierlijke
meststoffen (zonder de mest in de grond te injecteren),
zijn de voornaamste bronnen van ammoniak in de lucht.
Bij het uitrijden van mest op akkerland komt ongeveer
90% van de ammoniak (als gas) in de lucht. De NH3
slaat meestal in de onmiddellijke buurt van stallen
en landbouwgronden terug neer.
Ook het wegverkeer doet zijn duit in het zakje. Bovendien
blijkt het wegverkeer meer ammoniak uit te stoten ten
gevolge van het toenemend gebruik van katalysatoren.
De bijdrage door de industrie tot de totale NH3-emissies
in Vlaanderen in verwaarloosbaar.
© Vlaamse milieumaatschappij
Wanneer ammonium de bodem bereikt, wordt het daar door
nitrificerende bacteriën en water omgezet in salpeterzuur
(HNO3). Ammoniumzouten worden namelijk door
nitrietbacteriën omgezet in nitriet (NO2),
waarna ze door de nitraatbacteriën worden omgezet
in nitraat (NO3) (totale reactie wordt nitrificatie
genoemd). Verder versnelt ammoniak het neerslaan van
zure gassen door vorming van ammoniumzouten.
Wist je dat … Bronnen van SO2
Zwaveldioxide komt voornamelijk vrij bij menselijke
activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen
(kolen, aardolie). Slecht een klein deel ontstaat bij
de productie van zwavelzuur.
© Vlaamse milieumaatschappij
In 2002 was 79 % van de totale SO2-emissie
in Vlaanderen afkomstig van de industrie, de raffinaderijen
en de elektrische centrales. 12 % kwam van de verwarming
van gebouwen en 3% van het verkeer. Het goede nieuws
is dat de totale SO2-emissie in 2002 met 59 % gedaald
was t.o.v. 1990!
Wist je dat … toxicologie van SO2
Bij inademing irriteert SO2 je luchtwegen.
Bij hoge concentraties kan je ademhalingsproblemen krijgen.
SO2 gaat zich vastzetten op de slijmvliezen
van de neus en in de bovenste ademhalingswegen.
Bij zeer hoge concentraties (> 10 000 µg/m³)
kan SO2 acute en ernstige effecten in de luchtwegen
veroorzaken. Epidemiologische studies hebben aangetoond
dat mogelijk kleine omkeerbare verminderingen in de
longfunctie van kinderen kunnen optreden vanaf 250-450
µg/m³ en een verhoogde mortaliteit vanaf
500-1 000 µg/m³.
Zwaveldioxide heeft ook een nadelige effect op de vegetatie.
Planten gaan de stof namelijk rechtstreeks opnemen,
waardoor ze ernstige schade kunnen ondervinden.
Wist je dat … bronnen van stofdeeltjes
< 10 µm (PM10)
Er zijn heel veel manieren waarop kleine stofdeeltjes
in de atmosfeer kunnen komen. We zullen er hier slechts
enkele opsommen: afvalverbranding, slijtage van het
wegdek of de autobanden, opwaaiend stof, het bakken
van vlees op een barbecue, het verbranden van houtskool,
het roken van tabak, …
Wist je dat … evolutie van de PM10 uitstoot
Evolutie van PM10: 1995-2002
De PM10-emissie daalt in de periode van
1995-2002 met 16%. Net zoals bij de totaal stofemissie
is het de land- en tuinbouw (slijtage van het wegdek
en opwaaiend stof) die het grootste aandeel vertegenwoordigt.
Daarnaast veroorzaken verkeer (uitlaat) en industrie
een groot deel van de emissie. De PM10-emissie door
de industrie daalt in de periode 1995-2002 door gebruik
van nieuwe technologieën en schonere brandstoffen.
In 2002 is het relatieve aandeel van de industrie in
de PM10-emissie gedaald t.o.v. 1995, terwijl dit van
de land- en tuinbouw is toegenomen.
© Vlaamse Milieumaatschappij
Wist je dat … bronnen voor stofdeeltjes
<2,5 µm (PM2,5)
Stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 µm
komen voort uit dezelfde bronnen als stofdeeltjes kleiner
dan 10µm.
Wist je dat … toxicologie van cadmium
Wij nemen cadmium vooral op via ons voedsel. Voedsel
dat rijk is aan cadmium kan de cadmiumconcentratie in
het menselijk lichaam vergroten. Vooral lever, paddestoelen,
cacaopoeder, schelpdieren en gedroogd zeewier kunnen
cadmium bevatten.
Bij het roken word je blootgesteld aan beduidend hogere
concentraties van cadmium. De tabaksrook brengt het
cadmium naar je longen. Vandaaruit brengt het bloed
de stof naar alle plaatsen van je lichaam. Wanneer je
cadmium inademt, kan dit ernstige schade toebrengen
aan je longen en het kan zelfs de dood tot gevolg hebben.
Wist je dat … bronnen van cadmium
Van nature uit wordt er jaarlijks ongeveer 25.000 ton
cadmium in het milieu vrijgelaten. Ongeveer de helft
van dit cadmium komt via de verwering van rotsen in
rivieren terecht, een deel komt via bosbranden en vulkaanuitbarstingen
in de lucht terecht. De rest van het cadmium is te wijten
aan menselijke activiteiten.
Cadmium komt hoofdzakelijk vrij bij non-ferro bedrijven,
bij cadmiumverwekkende bedrijven en bij de verbranding
van afval. Ook in kunstmest werden al sporen van cadmium
aangetroffen.
Wist je dat … bronnen van lood
Lood is de belangrijkste en meest verspreide polluent
onder de zware metalen. Lood tref je aan in drinkwater,
voedsel en gebruiksvoorwerpen. Maar het is het lood
aanwezig in de lucht, dat ten gevolge van het verkeer
één van de belangrijkste oorzaken van
verhoogde loodbloedspiegel bij de bevolking is. Verschillende
maatregelen hebben geleid tot de vermindering van het
loodgehalte in de benzine en uiteindelijk de introductie
van loodvrije benzine. Hierdoor zijn de loodemissies
tengevolge van het verkeer sterk gedaald..
Lood is weinig mobiel in de bodem. Hierdoor kan het
zich gedurende tientallen jaren gaan opstapelen. Bovendien
zijn er geen afdoende oplossingen om dergelijke bodems
terug te zuiveren en is er soms ook een probleem van
secundaire verontreiniging door opwaaiend stof. Via
contact met bevuilde oppervlakken kan het neervallend
stof - soms nog meer dan zwevend stof - leiden tot een
verhoogde loodopname, vooral dan bij kleuters en kinderen.
Wist je dat …toxicologie van lood
Lood uit de omgevingslucht dringt ons lichaam binnen
langs de ademhalingswegen of door inname van loodhoudend
stof.
Lood heeft vooral een negatieve invloed op het zenuwstelsel.
Een te hoge loodconcentratie kan een blijvende hersenbeschadiging
veroorzaken. Een langdurige blootstelling aan de stof
kan dan weer leiden tot gedragsstoornissen.
|