Oorlogsmunitie Begrippenlijst

ABC-wapens:
ABC-wapens staat voor atoom-, biologische en chemische wapens. Al deze wapens zijn massavernietigingswapens. Dit betekent dat ze meerdere slachtoffers in één keer maken.

Aërosol:
Een aërosol is een minuscuul vast of vloeibaar deeltje dat opgelost is in een gasvormig medium (atmosfeer). Aërosolen worden geklasseerd volgens hun diameter (µm) en kunnen organisch, anorganisch of biologisch zijn. Wolken en mist zijn voorbeelden van een aërosol dat bestaat uit zeer kleine druppeltjes water. Een voorbeeld van een aërosol die bestaat uit vaste deeltjes is rook.

Chemisch wapen:
Een chemisch wapen is een niet-explosieve chemische stof die wordt gebruikt om mensen buiten gevecht te stellen, te verwonden of te doden.

Chloorgas:
Chloorgas is een gifgas dat wordt ondergebracht bij de verstikkingsgassen. Chloorgas is zwaarder dan lucht en vulde tijdens WOI de loopgraven, waar het door de soldaten werd ingeademd. Verstikkingsgassen kunnen de longen heel erg beschadigen, wat leidt tot de verstikkingsdood.

Chloropicrine:
Chloropicrine werd gebruikt als gifgas. Het irriteert de ademhalingswegen heel sterk. Als de longen beschadigd worden door deze stof, kan het slachtoffer sterven. Kleine hoeveelheden chloropicrine in de lucht kunnen ook een brandend gevoel aan de ogen geven. Chloropicrine is giftiger dan chloorgas, maar minder giftig dan fosgeen.

Clark:
Clark behoort tot de groep gifgassen die niezen, hoesten en braken veroorzaken. Deze gassen worden verspreid als aërosol. Daardoor hielden de eerste gasmaskers ze tegen. Soldaten waren verplicht hun gasmasker af te nemen om te kunnen niezen of braken. Zo waren ze vatbaar voor andere gifgassen die gebruikt werden. Omdat de soldaten verplicht waren om hun gasmasker af te nemen, werd dit gas ook wel "Maskenbrecher" of "maskbreaker" (masker-breker) genoemd.

Corrosie:
Corrosie is de aantasting van materialen door de inwerking van de omgeving, en in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. De bekendste vormen van corrosie zijn de aantasting van metaaloppervlakken door lucht zoals het roesten van ijzer of het groen worden van koper. Corrosie treedt niet alleen op in de buitenlucht, maar het kan ook in water plaatsvinden.

DOVO:
DOVO is de afkorting van "Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen". Deze dienst ruimt munitie op die afkomstig is van de wereldoorlogen. Als je zelf ooit munitie zou vinden, mag je die zeker niet aanraken, maar moet je telefoneren naar DOVO. Zij komen dan de munitie ophalen om ze later onschadelijk te maken.

Erosie:
Erosie is het proces van slijtage door wind, stromend water of ijs. Erosie oefent haar invloed uit op losse en vaste gesteenten.

Fosgeen:
Fosgeen is een verstikkingsgas dat giftiger is dan chloorgas. Fosgeen werkt niet onmiddellijk. De symptomen treden soms pas een paar uur na vergiftiging op.

Gifgas:
Gifgas is een verzamelnaam voor chemische wapens. Het werd voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Magnetisch onderzoek:
Magnetisch onderzoek functioneert zoals een metaaldetector. Het geeft aan waar er zich metalen voorwerpen onder de grond of op/in de zeebodem bevinden. De voorwerpen moeten dus niet zichtbaar zijn om ze te kunnen opsporen. Deze techniek werd gebruikt bij het opsporen van de munitie en het vastleggen van de tweede verbodszone ter hoogte van de Paardenmarkt.

Mosterdgas:
Mosterdgas is een gifgas dat voor het eerst werd gebruikt in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Mosterdgas is een blaartrekkend gas: het gas irriteert de huid zodanig dat er derdegraads brandwonden kunnen ontstaan. Besmetting met mosterdgas kan zowel via de huid als via de ademhaling gebeuren.

Paardenmarkt:
De Paardenmarkt is een ondiepe zandbank vóór de kust van Knokke-Heist. Hier werd in 1919 ongeveer 35 000 ton munitie gedumpt.

Poelkapelle:
De dienst voor opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen (DOVO) bevindt zich in Poelkapelle. Hier wordt de oorlogsmunitie onschadelijk gemaakt.

Skagerrak:
Het Skagerrak is dat gedeelte van de Noordzee, dat in het zuiden wordt begrensd door Denemarken, in het noorden door Noorwegen en in het oosten door Zweden.

Yperiet:
Yperiet is een synoniem voor mosterdgas. Mosterdgas kreeg deze bijnaam omdat het voor het eerst werd gebruikt door de Duitsers in de slag om de stad Ieper, in 1917.