Oorlogsmunitie Wist je dat?

Wist je dat … gifgas of gifvloeistof?
Gifgas of strijdgas is eigenlijk een verkeerde benaming. De meeste van deze chemische stoffen zijn immers vloeibaar of vast. Slechts onder heel uitzonderlijke omstandigheden komen ze voor in hun gasfase. Het is pas bij hun gebruik dat de meeste van deze chemische stoffen langzaam gaan verdampen en daarbij dus een "gaswolk" vormen. Mosterdgas bijvoorbeeld komt meestal voor onder de vorm van een stroperige massa.

Wist je dat … Yperiet
Een andere naam voor mosterdgas is "Yperiet". Mosterdgas kreeg deze bijnaam omdat het voor het eerst werd gebruikt door de Duitsers in 1917, bij de slag om de stad Ieper.

Wist je dat … ontploffingsgevaar?
Een groot deel van de gedumpte munitie op de Paardenmarkt is aaneengekoekt en vaak nog verpakt in kisten. De verpakking in kisten zou erop kunnen wijzen dat het hier grotendeels zou gaan om "intacte" munitie (dus nog niet eerder afgevuurd). Dit is munitie zonder ontstekingsmechanisme, of, indien er wel een ontstekingsmechanisme is, was deze niet 'op scherp' gesteld. Dit maakt dat de kans op ontploffing bij een kleine verstoring van de site dus heel klein is.

Wist je dat … dieren in de oorlog
Tijdens de wereldoorlogen maakte het leger gebruik van dieren. Men gebruikte paarden als vervoermiddel, honden voor de bescherming en opsporing van soldaten en duiven voor het overbrengen van boodschappen. Met het gebruik van chemische wapens, moesten ook deze dieren kunnen beschermd worden. Daarom werd voor elk van deze dieren een speciaal gasmasker gemaakt.


© http://teachpol.tcnj.edu/amer_pol_hist/thumbnail305.html

Wist je dat … gasmasker
Het gebruik van een gasmasker was het enige dat de giftige gassen kon tegenhouden. Als de tegenpartij mosterdgas gebruikte, was het ook nodig om beschermende kledij te dragen, zodat de chemische stof niet in contact kon komen met het lichaam.

Wist je dat … De Paardenmarkt in een Japanse krant
In januari 2004 is er in een Japanse krant een artikeltje verschenen over de Paardenmarkt...
http://www.mumm.ac.be/NL/News/page2.php
Het artikeltje is terug te vinden onder ouder nieuws.

Wist je dat … paniek in Frankrijk
In april 2001 werden alle bewoners va het Noord - Franse stadje Vimy en enkele dorpen in de nabije omgeving geëvacueerd omdat men vreesde dat opgeslagen (chemische) munitie uit de eerste wereldoorlog aan het lekken was en misschien zou exploderen...