VisserijLinks & artikels

Aquacultuur

http://www.vegetarisme.be/php/aquacultuur.html?menu=&s=1&ss=2&sss=1
Nederlands. ‘De aquacultuur-paradox : de gevolgen van visteelt op het milieu’. Hier krijg je een doorlopende tekst met enkele tabellen die op het eerste zicht nogal technisch overkomt. Toch geeft ze een goed algemeen beeld van aquacultuur, met de mogelijke gevolgen.

http://www.noorwegen.be/business/seafood/seafood.htm
Nederlands. Officiële site van Noorwegen in België over zeevis, schaal- en schelpdieren. Geeft wat uitleg over Noorwegen als belangrijke pionier in de aquacultuur-industrie.

http://www.noordzee.nl/visserij/viskweek.html
Nederlands. ‘Visteelt: hoe veilig en verantwoord is gekweekte vis, zoals zalm en kabeljauw?’ Korte uitleg met een mogelijkheid om door te klikken. Onderaan de pagina ga je naar de Engelstalige site van de Guardian. Daar kun je dan weer doorklikken naar artikels over onder andere visquota en de viscrisis.

http://www.aquamedia.org/home/default2_en.asp?lg1=nl
Engels. Je krijgt een overzicht van kwekerijen van verschillende vissoorten, waaronder kabeljauw. Het is een heel interactieve site, met foto’s, voorbijschuivende beelden en videomateriaal. Deze site kan heel bruikbaar zijn bij het oplossen van het probleem.

http://www.ibss.iuf.net/course/flatfish/index.html
Engels. Deze ‘Flatfish’-site handelt over de kweek van platvissen. Onderaan de pagina vind je een overzichtje. Als je bij ‘turbot’ doorklikt naar ‘rearing cycle’, krijg je te zien hoe tarbot gekweekt wordt.

http://www.piscestt.com/pisces/
Engels. Kies op deze site voor ‘virtual tours’. Dan volgt een virtuele rondleiding (aan de hand van foto’s) op een ‘fishfarm’, waar tarbot wordt gekweekt.

http://ooa.unh.edu/
Engels. Site van het Open Ocean Aquaculture.Hier zijn vooral de ‘photo gallery’ en de ‘video gallery’ interessant.

www.nafc.ac.uk
Engels. Website van het ‘North Atlantic Fisheries College’. Als je hier doorklikt naar ‘R & D’, NAFC publications, vind je volgende informatiebrochure: ‘The atlantic cod: the potential for farming in Shetland’.

Visserij

http://www.mumm.ac.be/NL/NorthSea/fishing.php
Nederlands. Korte tekst over de visserij in de Noordzee.

http://www.iglo.be/nl/nl_tips_vis_vangst.php
Nederlands. ‘Viswereld: de visvangst’. Een korte tekst over de visvangst, met een opsomming van de verschillende methodes en ook een korte alinea over aquacultuur.

http://www.rederscentrale.be/stichting.htm
Nederlands. Stichting Duurzame Visserij. Je krijgt informatie over hoe duurzame visserij er zou kunnen aan toegaan. Dit project is pas in 2004 van start gegaan. Hierdoor is de site nog beperkt tot een situatieschets en een toelichting van de doelstellingen.

http://www.europa.eu.int/comm/fisheries/policy_nl.htm
Nederlands. Site van het Directoraat-generaal Visserij van de Europese Commissie en van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). Hier kom je meer te weten over de actualiteit, wetgeving, publicaties en persberichten in verband met visserij. Er is ook een beperkte hoeveelheid informatie terug te vinden over aquacultuur. Onder de sectie “Gemeenschappelijk Visserijbeleid” vind je telkens een informatiefiche terug, die het onderwerp in een notendop uitlegt.

http://www.fao.org/fi/glossary/default.asp
Engels. ‘FAO Fisheries – Glossary’. Deze site biedt een verklarende woordenlijst voor visserijtermen. Je kan een woord invoeren of de volledige woordenlijst opvragen. Per opgezochte term worden ook verwante termen weergegeven. Bij een aantal termen is ook een foto of figuur te zien.

http://www.marlab.ac.uk/
Engels. Site van de ‘Fisheries Research Services’. Via de ‘information resources’ kan je doorklikken naar een aantal informatiebrochures over een bepaald aspect van de visserij. Er zijn ook posters en video’s te bekijken. Onder ‘Fisheries’, vind je meer info over selectiviteit van netten, soorten netten, beheer en onderzoek, …

http://www.fao.org/fi/default_all.asp
Engels. Site van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Deze site bulkt van informatie over visserij en visserijbeleid

http://www.fishbase.org
Engels. Een heel informatieve site waar je van elke gekende vissoort ter wereld de meest uiteenlopende informatie kan gaan opzoeken. Naast een algemene uitleg over een vissoort, kun je ook verder doorklikken en zo meer leren over bv. het voortplantingsgedrag of de ecologie van een soort.

Visserij en aquacultuur

http://www.ceja.educagri.fr/pab/enseignant/livret%206/pechnl_3.pdf
Nederlands. Geeft een klare en met foto’s geïllustreerde toelichting over de verscheidenheid van de visserijzones, vistechnieken, aquacultuur in zeewater, het kweken van oesters en mosselen en het kweken van vissen in de Middellandse Zee worden toegelicht.