Visserij Wist je dat?

Wist je dat … bokken-visserij
Vissers gebruiken vaak een eigen woordenschat. Zo noemen ze de visserij met boomkorren ook vaak ‘bokken-visserij’. En wist je dat een kotter of vissersboot met een boomkortuig ook wel eens een ‘bokker’ wordt genoemd?


Wist je dat … kabeljauw
In de Belgische visserij vormt kabeljauw hoofdzakelijk een bijvangstsoort. Vissers vangen kabeljauw voornamelijk als ‘bijproduct” in de visserij op langoustine en platvis. Een echt gerichte visserij met kabeljauw als doelsoort bestaat in België nauwelijks. Hoewel de Belgische zeevisserijvloot vrijwel niet gericht op kabeljauw gaat vissen, maakt de kabeljauwvangst toch ongeveer 10% uit van de totale Belgische aanlandingen.


Wist je dat … ‘fisherman’s selection’
Teruggooi wordt in het Engels ook wel eens ‘fisherman’s selection’ genoemd. Het zijn namelijk de vissers zelf die selecteren in wat ze wel of niet teruggooien in zee.


Wist je dat … boomkor
Misschien heb je wel eens horen zeggen dat elk stukje van de Noordzee jaarlijks vier keer door een boomkor wordt verstoord? Dit dient toch wat te worden gerelativeerd. Er zijn inderdaad gebieden in de Noordzee waar boomkorvisserij heel intensief plaatsvindt, maar er zijn ook plaatsen waar er bijna geen boomkorren worden gebruikt.


Hier zie je hoeveel keer per jaar een boomkor over een bepaalde zone in de Noordzee voorbijkomt. Het is duidelijk dat niet alle zones even intensief bevist worden met een boomkor. De gebieden dichter bij de kust worden intensiever bevist dan de meer afgelegen gebieden.
© NA


Wist je dat … vissen met een merkteken
Bij ‘restocking’ zorgt men ervoor dat elke vrijgelaten vis een merktekentje krijgt. Als vissers dergelijke gemerkte vissen in hun netten vinden, kunnen ze de merktekentjes binnenbrengen op het Departement Zeevisserij en krijgen ze hier een kleine vergoeding voor. Via de binnengebrachte merktekentjes kunnen wetenschappers dan de trek (migratie), groei en gezondheidstoestand van de vissen nagaan.


Gekweekte tarbot met een merktekentje.
© Artemia Reference Center


Wist je dat … de zee: onuitputtelijk of toch niet?
Vroeger dacht men dat de zee een onuitputtelijke bron was van vis. Meer nog: men redeneerde dat als er meer werd gevist, er ook meer vis zou komen om de weggenomen exemplaren te vervangen. Nu weet men dat dit niet juist is: de zee is helemaal niet onuitputtelijk en als we nog lang vis willen eten, zullen er voldoende reglementen moeten komen om de bevissing te verminderen. Alleen zo zullen de vissen de nodige tijd krijgen om zich voort te planten en groot te worden.

Wist je dat … visnetten in zee
Bijna alle scheepswrakken in het Belgische deel van de Noordzee zijn geheel of gedeeltelijk bedekt door visnetten die vissers overboord hebben gegooid. Veel vissen die in en rond deze scheepswrakken zwemmen, kunnen verstrikt raken in deze netten en sterven.


Aquacultuur

Wist je dat … beïnvloeding van de voortplanting
Het succesvol beïnvloeden van de voortplantingscyclus van de vissen levert een heel groot voordeel voor de kweker. De kweker kan bv. de vissen meerdere keren per jaar eitjes laten produceren. Deze eitjes kan hij dan opkweken tot marktklare vissen. Zo is de kweker dus niet meer afhankelijk van de natuurlijke cyclus van de vissen, die maar één keer per jaar aanzet tot voortplanting.


Wist je dat … aquacultuur is afkomstig uit China
China is de bakermat van de aquacultuur. De gewone karper wordt er al heel lang gekweekt en vervolgens vanuit China over grote delen van de wereld verspreid.
Vanaf de 16e eeuw, verloor de gewone karper echter zijn aanzien in China. Men vertelt dat dit te maken heeft met de naam van de keizer van de Tang Dynastie. Deze keizer heette namelijk Lee, wat ook de Chinese naam is van de gewone karper. Omdat de naam van de keizer als heilig werd beschouwd, was het dus ondenkbaar dat ‘lee’ zou gekweekt en dan gevangen worden om op te eten. Omwille hiervan schakelden de Chinezen over op het kweken van andere karpersoorten.


Schematische tekening van een gewone karper.
© FAO


Wist je dat … kaviaar krijg niet zomaar op één-twee-drie
De productie van kaviaar is een proces van lange adem. Vanaf het moment dat een steur geboren wordt, duurt het twee jaar vooraleer men kan vaststellen of het om een mannelijke of vrouwelijke vis gaat. Eenmaal men het geslacht heeft kunnen bepalen, worden de vrouwelijke vissen ondergebracht in vijvers voor een periode van zes jaar. Pas na deze periode kan de kweker de kaviaar verzamelen. Het bedrijf heeft dus acht jaar voorbereidend werk vooraleer ze hun eerste potje kaviaar op de markt kunnen brengen.


Schematische tekening van twee soorten steur waarvan men kaviaar produceert.
© FAO


Wist je dat … in België steur wordt gekweekt
Via deze link vind je meer uitleg over hoe men steur kweekt en hoe de kaviaar wordt verzameld.
http://www.tradingminds.be/voorprogramma/dossierjoosen.htm


Een potje kaviaar.
© http://members.lycos.nl/jaarclubbeluga/newpage1.html


Wist je dat … ontsnapte vissen
Het ontsnappen van vissoorten kan verstrekkende gevolgen hebben. In Schotland bijvoorbeeld zijn in het jaar 2000 ongeveer 400.000 gekweekte zalmen ontsnapt. Dit heeft als resultaat dat er nu door de vissers eigenlijk meer gekweekte dan wilde zalmen worden gevangen.


Wist je dat … de kweker en zijn trukendoos
Kwekers moeten soms trucjes toepassen om de vis te laten wennen aan het artificiële voedsel. Zo gaan ze bijvoorbeeld ’s morgens vooral artificieel voedsel aan de vis geven omdat de vis dan veel honger heeft en niet echt een onderscheid maakt in wat hij opeet. Je kunt dit vergelijken met een mens die heel grote honger heeft: zelfs de dingen die we niet echt graag lusten, gaan we opeten als we heel hongerig zijn. Later op de dag wordt dan ook nog wat levend voedsel gegeven, zodat de vissen zeker de nodige voedingsstoffen krijgen. Dit levend voedsel helpt ook om het nog niet verteerde artificiële voedsel te verteren.