VisserijKlassikale sessieRandinformatie
Diavoorstelling
 
Kernmodel
Randinformatie
Visserij
Aquacultuur
Geschiedenis
van de
aquacultuur
Voorwaarden
om aan
aquacultuur
te doen
Aquacultuur
in België
Het gebruik
van vismeel
Kooiculturen
Ontsnappen van
gekweekte
soorten
Antibiotica
Bacteriën
Restocking
 
 
Probleem
 
Wedstrijdvragen
Geschiedenis van de aquacultuur
De geschiedenis van de aquacultuur gaat terug tot ongeveer 4000 jaar geleden. Ze is waarschijnlijk ontstaan in Egypte met de kweek van tilapia’s of in China met de kweek van karpers.

Schematische tekening van tilapia.
© FAO
Tot enkele tientallen jaren geleden gebeurde aquacultuur bijna uitsluitend in vijvers, met relatief lage visdichtheden. Nu is aquacultuur geëvolueerd tot een echte industrie, waar grote bedrijven er in slagen met speciale apparatuur om een optimale overleving en groei van de vissen te bekomen.

Aquacultuur is niet alleen de kweek van vissen. Ook zeewieren, schaaldieren (bv. garnalen) en weekdieren (bv. oesters en mosselen) worden op grote schaal gekweekt.

In mindere mate geldt dit ook voor zee-egels, inktvissen, kikkers, zeeschildpadden en alligators.

Wist je dat … aquacultuur is afkomstig uit China