VisserijKlassikale sessieRandinformatie
Diavoorstelling
 
Kernmodel
Randinformatie
Visserij
Aquacultuur
Geschiedenis
van de
aquacultuur
Voorwaarden
om aan
aquacultuur
te doen
Aquacultuur
in België
Het gebruik
van vismeel
Kooiculturen
Ontsnappen van
gekweekte
soorten
Antibiotica
Bacteriën
Restocking
 
 
Probleem
 
Wedstrijdvragen
Aquacultuur in België
Aquacultuur in ons landje is hoofdzakelijk gericht op de productie van zoetwatervissen, zoals forel en karper. Karper wordt hoofdzakelijk gekweekt in Vlaanderen, terwijl de productie van forel vooral in Wallonië plaatsvindt.

Een aantal Vlaamse bedrijven is ondertussen overgestapt op de kweek van siervissen omdat dit economisch voordeliger is.

Daarnaast bestaat er één bedrijf dat oesters kweekt (Oostende: ‘De Oesterput’) en één bedrijf heeft zich zelfs gespecialiseerd in de kweek van steuren, voor de productie van kaviaar.


Kaviaar zoals je het in de winkel kan kopen.
© www.schmidtzeevis.nl/html/business_folder.html

Vis als voedsel heeft nog steeds een positief imago. Mede hierdoor is er een toename in het verbruik vast te stellen. Nu de visserij niet aan de toenemende vraag kan voldoen, zou aquacultuur wel eens een mooie toekomst kunnen hebben.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de aquacultuursector. Belgische bedrijven kunnen vaak niet concurreren met de lager tarieven waaraan de gevraagde vis door buitenlandse kwekers op de markt wordt gebracht. En ook ecologisch is een groeiende aquacultuur niet zonder gevaar.

Als de aquacultuurbedrijven in ons land groter zullen worden en er meer bedrijven worden opgericht, zou dit wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben voor de waterkwaliteit van sommige rivieren en vijvers. Bovendien hebben we in de winter vrij koud water wat de groei sterk vertraagt. Opwarmen kan, maar kost handenvol geld.

Wist je dat … kaviaar krijg je niet zomaar op één-twee-drie

Wist je dat … nieuwsbericht uit Nederland