VisserijKlassikale sessieRandinformatie
Diavoorstelling
 
Kernmodel
Randinformatie
Visserij
Aquacultuur
Geschiedenis
van de
aquacultuur
Voorwaarden
om aan
aquacultuur
te doen
Aquacultuur
in België
Het gebruik
van vismeel
Kooiculturen
Ontsnappen van
gekweekte
soorten
Antibiotica
Bacteriën
Restocking
 
 
Probleem
 
Wedstrijdvragen
Milieudruk: het gebruik van vismeel in de aquacultuur
De meeste vissoorten die worden gekweekt door de mens zijn vleeseters of carnivoren (bv. zalm, zeebaars, ….). Dit betekent dat ze andere aquatische organismen (meestal kleinere vissen) eten. Om de gekweekte vissen te voorzien van de juiste eiwitten (proteïnen) en onverzadigde vetten worden ze gevoederd met voer dat bestaat uit vermalen vissen (vismeel en visolie). De vissen die verwerkt worden tot vismeel kunnen wij niet opeten omdat ze veel te klein zijn of omdat ze te veel graten bevatten.


Deze vis werd gevangen om later verwerkt te worden tot vismeel.
© Artemia Reference Center

Milieuorganisaties zijn bezorgd over de grote hoeveelheden vis die nodig zijn om verwerkt te worden tot visvoer. Deze organisaties vrezen dat dit leidt tot overbevissing van de kleinere, economisch minder belangrijke soorten om de aquacultuur- industrie te kunnen blijven voorzien van het nodige vismeel. Deze kleinere en economisch onbelangrijke soorten zijn immers wel de voedselbron voor heel wat wilde vis, waardoor deze wilde vispopulaties in de problemen kunnen komen.

Hier vermalen ze de gevangen vissen tot vismeel.
© Artemia Reference Center
Grote inspanningen worden geleverd om alternatieve voedselbronnen te vinden die evenwaardig zijn aan het tot nu toe gebruikte vismeel, maar die minder belastend zijn voor het milieu.

Men gebruikt het vismeel om gekweekte vissen te voederen.
© Artemia Reference Center