VisserijKlassikale sessieRandinformatie
Diavoorstelling
 
Kernmodel
Randinformatie
Visserij
Aquacultuur
Geschiedenis
van de
aquacultuur
Voorwaarden
om aan
aquacultuur
te doen
Aquacultuur
in België
Het gebruik
van vismeel
Kooiculturen
Ontsnappen van
gekweekte
soorten
Antibiotica
Bacteriën
Restocking
 
Probleem
 
Wedstrijdvragen
Milieudruk : Bacteriën
Er bestaan zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. Kwekers moeten ‘slechte’ bacteriën uit de kwekerij proberen te weren, omdat deze ziektes kunnen veroorzaken bij de vissen.

Eenmaal er een ziekte is uitgebroken in een kwekerij, kan deze zich heel snel gaan verspreiden. Hier zijn twee redenen voor:

  1. de vissen zitten heel dicht bij elkaar in de tanks en de ziekteverwekkers kunnen zich dus heel snel en gemakkelijk van de ene vis naar de andere verplaatsen
  2. In een kwekerij staan de verschillende tanks dicht bij elkaar. Hierdoor kunnen de bacteriën zich via waterdruppels soms naar naburige tanks verplaatsen. Als de bacteriën de kans krijgen om zich over de hele kwekerij te gaan verspreiden is dit een ramp voor de kweker: zieke en dode vissen kunnen namelijk niet verkocht worden op de markt en het kan een tijdje duren voor de kwekerij weer volledig ‘bacterie –vrij’ is.

‘Goede’ bacteriën kunnen geen ziektes verwekken bij de vissen en mogen dus in het water aanwezig blijven. In veel gevallen gaan deze ‘goede’ bacteriën de vissen beschermen tegen de ‘slechte’ bacteriën door bijvoorbeeld het immuunsysteem van de vissen te versterken.